perpetuum

Resilience, sustainability and creativity.

PROJECTE PIIGS

[ca] Action research

PIIGS és un projecte cultural transmèdia i internacional basat en el pensament crític, amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre la comunitat artística i la social per proporcionar eines, recursos i respostes des de l’àmbit de la cultura i l’educació sobre qüestions socials, polítiques i econòmiques.

El PIIGS el formen diversos projecte, tots amb el denominador comú de reflexió i creació al voltant de les temàtiques relacionades amb el terme CRISI.

La nostra primera acció social-cultural en relació a la crisi va ser la creació del Festival de Dramatúrgia sobre la Crisi PIIGS del any 2014 fins al 2016. Aquest festival volia ser una resposta a la ja famosa crisi econòmica i financera que va arrasar el món l’any 2008. I així ens presentàvem:

No volem parlar d’una altra cosa sinó del que està passant.
El que està passant no és altra cosa sinó allò del que és urgent parlar.

Aquí, ara. La classe política, la seva representativitat, la corrupció, l’atur, el bipartidisme, els monopolis i els oligopolis, la forma de l’Estat, el control estatal, la violència estatal, la distribució de la riquesa, el desmantellament de l’estat de benestar, allò públic i allò privat, allò privat i allò públic, el totalitarisme, la Unió Europea, la democràcia a la Unió Europea, la Troika, que es foti la Troika, els bancs, la mentida, l’engany, el cinisme, la llibertat, la justícia. Però també el nostre més profund desafecte, la nostra incertesa, la nostra rebel·ldia, il·lusió i pors. I com tot això es relaciona, xoca, s’exclou i forma un tot al que podríem anomenar futur, si el futur existís com a tal. Això, tot això és PIIGS. Portar la crisi a la sang. Alimentar-se d’ella. Però sense passar-nos! No sigui que en comptes de nodrir-nos, acabi amb nosaltres! Sacrificar-se cada dia per elaborar el nostres propis aliments, els nostres propis pensaments. I guardar-los escrupolosament en el nostre fur intern per no passar gana.

Volem sentir a aquells que neguen la crisi i els que, sense portar-la a les venes, es nodreixen d’ella. Aquells que li tenen por i aquells que la desitgen. Volem donar l’oportunitat a altres narratives que ens expliquin què està passant, narratives que ens ajudin a explorar i descobrir què és la crisi, què és PIIGS, en base a altres realitats, a altres ficcions. Perquè la crisi és una mare diferent de l’opulència, però igualment generosa. I tot aquest esforç és només una manera d’oferir-vos els seus fruits.

I després de sis anys aquesta narrativa continua essent vigent, ara més que mai. Comencem a adonar-nos que la nostra realitat es construeix a base de determinades crisis. La ciutadania sembla flotar, com un conjunt d’elements, a l’atzar dels efectes de la crisi que toca en cada moment. L’observatori vol estudiar, analitzar i comprendre aquesta situació repetitiva i entendre com afecta a la societat i al món. Des d’un punt de vista artístic.

Com diu Charles Eisentein en el New York Times… «Les nostres respostes a les crisi sempre passen per algun tipus de control. I ara arriba el Covid-19, escenari ideal per exercir el control en la població: quarantenes, aïllaments, confinaments, control de moviment, distancia social, control de la informació, control dels nostres cossos».

Ara estem desenvolupant un segon projecte: l’Observatori Artístic sobre la Crisi.

I ens preguntem, quina mena de comunitat està naixent amb l’establiment perpetu de la distancia social? Com podem conèixer a l’ALTRE sense contacte físic? Hem de donar-li ales a la percepció de l’ALTRE com a perill?.

Volem tornar a situar a la COMUNITAT al centre del debat.

L’OAC, per això, és un projecte cultural transmèdia i internacional basat en el pensament crític, amb l’objectiu de promoure la col.laboració entre la comunitat artística i la social per proporcionar eines, recursos i respostes des de l’àmbit de la cultura i l’educació sobre qüestions socials, polítiques i econòmiques. I les NOVES FORMES DE COMUNITAT EN UN MÓN POST-COVID és el seu primer projecte.