perpetuum

Resilience, sustainability and creativity.

OBSERVATORI ARTÍSTIC SOBRE LA CRISI

[ca] Action research

Capsule 1 – PROJECTE PIIGS

PIIGS és un projecte cultural transdisciplinar i internacional basat en el pensament crític, amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre la comunitat artística i la social per proporcionar eines, recursos i respostes des de l’àmbit de la cultura i l’educació sobre qüestions socials, polítiques i econòmiques.

El PIIGS el formen diversos projectes, tots amb el denominador comú de reflexió i creació al voltant de les temàtiques relacionades amb el terme CRISI.

La nostra primera acció social-cultural en relació a la crisi va ser la creació del Festival de Dramatúrgia sobre la Crisi PIIGS del any 2014 fins al 2016. Aquest festival volia ser una resposta a la ja famosa crisi econòmica i financera que va arrasar el món l’any 2008. I així ens presentàvem:

No volem parlar d’una altra cosa sinó del que està passant.
El que està passant no és altra cosa sinó allò del que és urgent parlar.

Aquí, ara. La classe política, la seva representativitat, la corrupció, l’atur, el bipartidisme, els monopolis i els oligopolis, la forma de l’Estat, el control estatal, la violència estatal, la distribució de la riquesa, el desmantellament de l’estat de benestar, allò públic i allò privat, allò privat i allò públic, el totalitarisme, la Unió Europea, la democràcia a la Unió Europea, la Troika, que es foti la Troika, els bancs, la mentida, l’engany, el cinisme, la llibertat, la justícia. Però també el nostre més profund desafecte, la nostra incertesa, la nostra rebel·ldia, il·lusió i pors. I com tot això es relaciona, xoca, s’exclou i forma un tot al que podríem anomenar futur, si el futur existís com a tal. Això, tot això és PIIGS. Portar la crisi a la sang. Alimentar-se d’ella. Però sense passar-nos! No sigui que en comptes de nodrir-nos, acabi amb nosaltres! Sacrificar-se cada dia per elaborar el nostres propis aliments, els nostres propis pensaments. I guardar-los escrupolosament en el nostre fur intern per no passar gana.

Volem sentir a aquells que neguen la crisi i els que, sense portar-la a les venes, es nodreixen d’ella. Aquells que li tenen por i aquells que la desitgen. Volem donar l’oportunitat a altres narratives que ens expliquin què està passant, narratives que ens ajudin a explorar i descobrir què és la crisi, què és PIIGS, en base a altres realitats, a altres ficcions. Perquè la crisi és una mare diferent de l’opulència, però igualment generosa. I tot aquest esforç és només una manera d’oferir-vos els seus fruits.

I durant 3 anys vam acompanyar a dramaturgs i dramaturgues d’Europa en el seu procés d’escriure, d’explicar-nos la realitat que els envoltava. Vam promoure l’escriptura de 13 textos teatrals. Els vam publicar. Els vam llegir en veu alta, en unes magnífiques lectures escèniques a càrrec d’intèrprets, de companyies i directors i directores generoses i compromesos amb l’art i lo social, i ens vam sentir acollits per una Nau Ivanow sempre oberta a noves propostes. I vam sentir l’escalf del públic que venia a donar suport a una petita experiència artística. I vam ser feliços. I ens vam adonar que estàvem envoltats de crisis, no només econòmiques, sinó també culturals, familiars, socials. I, com una taca d’oli, la crisi ens va també atrapar, ens va engolir i vam emmudir.

Podeu veure les propostes del festival aquí:  Festival de dramatúriga sobre la crisi PIIGS

I després de sis anys aquesta narrativa continua essent vigent, ara més que mai.

Comencem a adonar-nos que la nostra realitat es construeix a base de determinades crisis. La ciutadania sembla flotar, com un conjunt d’elements, a l’atzar dels efectes de la crisi que toca en cada moment.

I nosaltres som uns altres però insistim. Continuem recolzant i creient en la capacitat transformadora de la cultura per impulsar i accelerar la sortida de la crisi econòmica i social. I així sorgeix la capsule 2: Noves formes de comunitat en un temps post Covid.