JOVE ATELIER, la convicció que pots fer qualsevol cosa

Durant 9 mesos 4 creadors i artistes catalans han estat treballant, creant i aprenent conjuntament amb persones amb diverses discapacitats.

EL Jove Atelier té com a objectiu donar una resposta creativa i d’integració social per a persones discapacitades, sobretot malalts mentals, o altres col·lectius amb risc d’exclusió, per ajudar-los en la seva integració social.

El projecte volia, principalment, introduir als participants en noves realitats artístiques per ajudar-los a entendre millor la seva realitat. En aquest sentit, no només han après una sèrie de tècniques per a desenvolupar la seva creativita, sinó que també han aprés a connectar-se d’una manera diferent amb ells mateixos. Per poder fer-ho molts d’ells han hagut de vèncer pors i arribar a la convicció de que pots fer qualsevol cosa i aprendre a jutjar-te, a tu mateix i a la resta, de manera positiva. L’observació rigorosa, però generosa, la col·laboració solidaria, l’esforç despreocupat, juntament amb el coratge d’avançar per territoris desconeguts en relació a la literatura i la performance, l’escriptura i el moviment es troben entre els objectius complerts i marcats des del començament.

La proposta eren dos tallers per a dos grups d’usuaris difernts, per una banda malalts mentals i per l’altra gent amb discapacitat física. La propsota d’experiència era la mateixa: treballar a través de l’escriptura, la interpretació i la creació física amb un objectiu és transversal: l’escriptura també a partir del cos, el moviment també a partir de la paraula. Consciència corporal i imaginació literària comparteixen un espai comú: l’espai de la creativitat, on la ment i el cos no estan separats, si no més aviat, formen un tot indivisible.

Com a artistes i docents ens sentim plens, contents i reconectats també amb la senzillesa i l’espontaneïtat de fer, de crear.

Tenim clar que per la nostra banda continuaríem oferint tallers d’aquesta mena, tenim clar que tallers d’aquesta mena són necessaris per aquests col.lectius, però a la vegada sabem que tallers d’aquesta mena necessitaran sempre d’un recolzament econòmic perquè puguin dur-se a terme, perquè els participants en puguin gaudir i els docents també.

El projecte el vam desenvolupar per una banda amb pacients de les associacions ACFAMES (Associació Catalana de Familiars de Malalts d’Esquizofrenia) i AIXEC de Barcelona. I per l’altra amb el grup de l’Espai Dansa Inclusiva de l’associació Sarau.

Els artistes que van col.laborar van ser: Sophie Kasser, intèrpret de teatre físic, creadora i pedagoga; Judith Navarro, narradora oral i intèrpret de teatre físic, Lorena Makarena, psicòloga, ballarina de dansa terapèutica i Antonio Morcillo, autor i director teatral.

El projecte va ser subvencionat pel programa Art for Change de l’Obra Social La Caixa.

• 30/10/2016

Comments are closed.