perpetuum

Resilience, sustainability and creativity.

Cultura, creativitat i coronavirus: temps per a l’acció a la UE

[ca] NOTICIES

La crisi del Covid-19 s’ha demostrat devastadora per als sectors culturals i creatius. Els confinaments i les mesures de distanciament social han fet impossible la feina habitual dels professionals del sector i molts es troben sotmesos als buits de protecció social. La precarietat, però, no és nova per a molts dels que treballen en les arts i cultura.

Elena Polivtseva connecta els impactes de la pandèmia amb un fracàs a llarg termini d’abordar adequadament les condicions laborals dels professionals de la cultura, demanant accions de la UE per ajudar a protegir el futur del sector.

La cultura ha estat una de les prioritats de l’agenda de la UE durant els darrers anys, reconeixent-li el seu valor en àrees clau com ara el desenvolupament econòmic, la cohesió social i les relacions internacionals. Al mateix temps, ha passat més d’una dècada des que es van fer esforços per establir una visió integral de les condicions laborals dels artistes i dels professionals de la cultura. Però, el sector es caracteritza encara avui per un alt nivell de precarietat entre els seus treballadors: ingressos baixos i inestables, estats professionals cada vegada més complexos i accés limitat a la seguretat social i les prestacions.

L’impacte nociu de la crisi del Covid-19 sobre el sector cultural, especialment les arts en viu, revela problemes estructurals que ja no es poden ignorar. La situació actual ha fet aflorar moltes qüestions del sector cultural, la majoria de les quals estan estretament relacionades amb el caràcter atípic del treball d’artistes i professionals de la cultura.

Una acció de la UE amb l’objectiu de millorar les condicions de treball d’artistes i professionals de la cultura suposaria un impuls significatiu per a la cooperació cultural de la UE, tan important per a la unitat europea i per al futur del projecte europeu. És essencial que els ciutadans es familiaritzin no només amb les ofertes artístiques locals i nacionals, sinó també amb la cultura i les arts d’altres països. Des que va començar la pandèmia, hi ha hagut un gran mosaic de mesures adoptades pels governs nacionals per donar suport al sector cultural. Alguns països han invertit molt en els seus artistes, mentre que altres han deixat la comunitat artística en estat de “resilència”. Ja hi ha hagut enormes discrepàncies entre els nivells i les formes de suport al sector cultural a tota la UE, i el Covid-19 crearà esquerdes encara més grans en el panorama cultural de la UE. En el futur, això tindrà un impacte negatiu en la col·laboració cultural paneuropea (gires, coproduccions, projectes transfronterers, etc.).

Llegeix tot l’article (en anglès) AQUÍ.